Camellia's
De Japanse roos (Tsubaki)

Ooit de „Bloem der Elite” genaamd, ze werden rond begin 19de eeuw sporadisch in tuinen van de Adel aangetroffen.

P1040737


Vele mensen wagen zich heden ten dage niet aan deze planten omwille van hun vorst-gevoeligheid. Als kuip-plant worden ze nog wel eens gekocht.
Ze moeten dan overwinterd worden omdat de plant beneden de -5°C het niet overleefd!
Er wordt nogal eens gezegd dat het moeilijke planten zijn, het tegendeel is waar!
En wat de winter-hardheid betreft zijn er zeker verschillende soorten die tegen een stootje kunnen.Zeer winterharde soort, kan gerust - 18°C aan zonder bloem-schade (tot -25°C)

Je moet wel enkele factoren in acht nemen.
Ik geef hier enkele belangrijke regels op die een geslaagd resultaat geven.
Belangrijk is dat je plant minstens 5 jaar oud is, en voldoende afgehard voordat ze de tuin in mag! Plant in het voorjaar na de vorst! In de herfst kan ook, maar bij een strenge winter in dat zelfde jaar kan de plant veel schade oplopen doordat hij zich niet heeft kunnen inwortelen.
Net zoals bij de rhodo’s verlangen ze een zure bodem die licht vochtig is (verdragen geen klei-grond of natte voeten). Meng compost met gelijke delen turf in het plant-gat, eventueel vermiculiet toevoegen in zanderige bodems (de kluit niet dieper planten dan het grond-niveau). Goed inwateren! Laat de kluit van je camellia niet uitdrogen, anders zullen ze vroegtijdig hun knoppen verliezen! Het plant-gat mag gerust 60 à 80 cm doormeter hebben, dit bij een diepte van 40 à 50 cm. Gefilterd licht (halfschaduw) en een goede mulch-laag van bladeren rond de plant leggen. Een standplaats die beschut is van het oosten (vorst-schade door oosten-wind! ). Heb je sparren of dennen in je tuin, dan kan je je camellia onder het loof-dek planten, weliswaar op minstens 1,5 m van de stam (beschermt tegen extreme koude-val).

Camellia’s houden erg van een regelmatige douchebeurt van het gebladerte.
Bij strenge winters(-12 à -15 °C) kunnen de bloemknoppen aangetast worden.
Je kan de plant eventueel afdekken met enkele lagen vlies-doek, geen noppen-folie (geeft broeikas-effect en condensatie)! Zeker doen de eerste drie jaren na aanplant, daarna kunnen ze over het algemeen zelfstandig gedijen.Zeer winterharde soort, kan gerust - 18°C aan zonder bloem-schade (tot -25°C)

Algemeen genomen zijn de meeste Camellia Japonica bestand tot -12°C zonder bloem-schade, lagere temperaturen resulteren soms tot kleinere bloemen of knopval.
Extreme temperaturen (boven -15°C) vereisen winterbescherming.
Indien je van plan bent een Camellia aan te schaffen voor in volle grond, let dan op bovenvermelde factoren.
Kies krachtige planten en bevraag je over de winterhardheid aan een gespecialiseerd kweker/ of vraag het gewoon aan ons. Wij hebben een beknopte data-base met plant-info gebaseerd op eigen ervaringen en bevindingen van collega’s.Zeer winterharde soort, kan gerust - 15°C aan zonder bloem-schade (tot -25°C)

De Camellia is onderverdeeld in volgende soorten:
1. C. japonica (waaronder de C. jap.Higo)
2. C. Sasanqua (herfst-bloeier)
3. C. Hybriden (waaronder Belgische soorten en de C. Williamsii)
4. C. Hiemalis
5. C. Vernalis
6. C. Rusticana
7. C. species

Voor de beginner is de eerste categorie aangewezen voor de tuin.Guy & Danielle