Azalea's
De royalty's van de tuin
(xiangsi shu)
Door hun grote variëteit en verscheidenheid fleuren ze in het voorjaar elke tuin op met hun opvallende kleuren en patronen. Ze verdienen terecht de naam "Royalty".
Ze zijn verwant aan de rhododendron, maar worden onderverdeeld in een andere groep.
Groep A: de groenblijvende azalea’s (azalea japonica hybriden onderverdeeld in enkele groepen.)
Groep B: de bladverliezende azalea’s (die dan nog eens onderverdeeld worden in een aantal groepen.) sommige soorten hebben in de herfst een mooie bladkleur, allen verliezen ze in de herfst hun blad.
Groep C: Azalea indicum (niet winterharde soort/ kamer-azalea)Azalea’s zijn over het algemeen gemakkelijke planten als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Net zoals bij Rhodo’s en Camellia’s verlangen ze een humusrijke & goed doorlatende bodem, met een lage Ph (4,5 - 6,5).
Ze staan over het algemeen graag in een licht-vochtige/ half-schaduwrijke plek.
Voldoende licht en enkele uren zon volstaan voor een goede bloei.
In volle zon bloeien ze rijker, maar korter. Hier vooral letten op de vochtigheid, laat nooit een azalea uitdrogen (dit is nefast)!
Een bij-bemesting in het voorjaar na de bloei, met compost of een goede azalea-meststof, komt de plant ten goede voor een stevige uitgroei.
Mulch na de vorst in maart ofwel in de herfst (extra bescherming tegen nachtvorst). Dit komt de plant ten goede wat de water-huishouding betreft.
De kluit droogt minder snel uit, en onttrekt eveneens extra voeding uit de mulch-laag. Let op, dat de laag niet te dik wordt, hierdoor ontstaat stikstof-tekort. (merk je aan de geel-wordende bladeren).
De mulch-laag onttrekt stikstof uit de grond ivm. het vertering-proces. Een weinig blauwe korrel is dan aangewezen ter voorkoming, en dit liefst voor juni.
Bladverliezende azalea’s hebben dan weer graag een goede laag verteerd compost aan hun voeten.
Als je azalea’s mest, doe dit dan rond de druiplijn van de bladeren (zie ook rhodo’s e.a.), zo voorkom je verbranding van de boven-liggende wortels.
Water goed in bij mesten in een droge periode.
Nuttige websites:

http://www.azaleas.org/
http://www.azaleatuin.be/


Guy & Danielle